Çene Kist Tedavisi
Ağzın herhangi bir yerinde oluşan diş kaynaklı kistlere çene kisti denilmektedir. Bunlar bazen; ağız ve diş hastaları tarafından çok rahat bir şekilde fark edilirken, bazen de kendisini gizleyebilir. Büyüklük olarak çeşitli türlere ayrılmakla birlikte, tedavileri de genellikle kategorilere ayrılır.
Çene Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Genellikle hastalardaki kist oluşumları, iyi huylu dediğimiz türdendir. Bazı durumlarda müdahale edilmezse; bu küçük kist yapıları büyüyerek sinüs ve burun boşluğu başta olmak üzere pek çok boşluğa zarar verecek hale gelebilir. Ancak işin en kötü taraflarından bir tanesi de, bunun kötü huylu tümöre dönüşebilme ihtimalidir. Bu nedenle çene kisti tedavisinin problem çok büyümeden tedavi edilmesi gerekiyor.
Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılıyor ?
Öncelikli olarak yapılması gereken işlem, kanal tedavisidir. Diş etleri anestezik jellerle uyuşturulduktan hemen sonra işleme başlanır. Diş eti tahribatının en az düzeyde olması için, kiste kolay ulaşılabilecek diş eti bölgesi kaldırılır. Ardından az miktarda kemik kısmı kaldırılarak, kiste ulaşılmış olur.
Çene Kisti İltihaplı İse Ne Yapılır ?
Bu durumda daha farklı bir işlem uygulanması gerekir. Öncelikli olarak; iltihabın temizlenmesi gerekir. Kemik tozu kullanılarak bu iltihabın çok daha hızlı bir şekilde temizleme işlemi başlatılır. Çıkarılacak olan parçanın, patoloji laboratuvarında belli bir incelemeden geçirilmesi de önemlidir.
Çene Kisti Çok Büyük Boyutlara Ulaşmışsa Nasıl Tedavi Edilir ?
Bu durumda bölgesel anestezi elbetteki işe yaramayacaktır. Bu nedenle genel anestezi yapılarak müdahaleye başlanır. Kistin büyüklüğü ve yapısına göre, diş hekiminiz sizleri yönlendirecektir.
Çene Kist Tedavisinde Ağrılı Uygulamalar Yer Alıyor Mu ?
Her ne kadar çene kisti tedavisi ismi kulağa ürkütücü gelse bile; esas olarak diş çekimi ve implant uygulamalarından bir farkı yoktur. Yapılan cerrahi işlemler sonucunda; ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar ile birlikte, ağrılarınız ve mikrop kapma ihtimaliniz azalacaktır. Çene kistiniz iltihaplı olsa bile, hassas işlemler sayesinde büyük bir zorluk çekmeden ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Çene Kisti Operasyonundan Sonra Hangi Sıklıkla Kontrole Gelmelisiniz ?
Ameliyat olan yerin iltihaplanmaması ve yeniden kistin oluşmaması için, her hafta kontrole gelmeniz önerilir.