ÇOCUKLARDA DİŞ MUAYENESİ
Süt dişlerinin ağızda ilk görüldüğü bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar geçen ortalama 0-14 yaş aralığını kapsayan ve bebeklerin süt dişlerinden başlayarak diş sağlığını koruma ve oluşabilir hastalıkların tedavisini üstlenen bilim dalına Pedodonti veya Çocuk Diş Hekimliği adı verilir.
Süt dişleri, yapısı gereği daimi dişlere oranla çürüğe çok daha yatkındır. Bunun yanı sıra, çürük yapma riski yüksek olan şeker ve karbonhidrat tüketimi çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla olduğu için yapısı zaten zayıf olan süt dişleri, yoğun şeker tüketimine maruz kalınca çürüme olasılığı da artar. Bu durumda süt dişlerinin zaten değişeceğini düşünerek, diş tedavisini geçiştirmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir.
Çocuklarda ilk daimi diş genellikle 6 yaşında çıkan birinci büyük azı dişidir ki, bu yaşta çocuklar henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamaz. Bu yüzden süt dişleri öncelikli olarak korunmalıdır. Karışık dişlenme dönemi 6 yaşla birlikte başlar ve aynı zamanda çocukların karışık beslenmeye başladıkları döneme de denk gelir ve 12-13 yaşlarında sona erer.
Bebekler 6-8 aylıkken ilk dişleri çıktığında ebeveynleri tarafından dişleri temizlenmeye başlamalıdır. Bu işlem temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silerek yapılabilir. Diş fırçası kullanımı ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra başlar.
Diş hekimi korkusu, toplumumuzda yediden yetmişe sık görülen bir tepkidir. Çocukların erken yaşlardan itibaren diş sağlığını korumak ve onları diş hekimleriyle tanıştırmak aileye düşen görevler arasındadır. Çocuklar en geç 2, 5 yaşında diş hekimi ile tanıştırılmalı ve ilk diş fırçası ile diş macunu seçerken hekiminden fikir alınmalıdır.
Çocuklar, diş çürüğünün belirtisi olan soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamaz. Diş ağrısı ancak dayanılamayacak düzeye geldiğinde fark ve şikâyet ederler. Bu noktada çürük artık ilerlemiş olacağından diş hekimi ziyareti gerek aile, gerekse hekim açısından zorlu bir sürecin de başlangıcı olur.
Pedodonti’nin amacı ortaya çıkmış problemleri tedavi etmek ve bu sorunların kaynağını bularak oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan adımlara Koruyucu Diş Hekimliği denir.