Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ve Ağız Sağlığı

Bilinmesi gerekir ki çocuklarda ilk diş muayenesi ve ağız sağlığı çok önemli bir konudur ve ne kadar erken çocuklara da bu bilinç kazandırılırsa o kadar sağlıklı dişlere sahip olurlar. Diş ve ağız sağlığı artık bilindiği üzere tüm vücut sağlığını ve gelişimini etkileyen önemli bir unsur,bu doğrultuda çocuğumuzun sağlığına yapacağımız önemli yatırımların başında ona doğru diş ve ağız bakım kurallarını erken yaşta öğretmemiz ve gerekli alışkanlıkların kazandırılması olacaktır.Çocuğumuzla beraber kendi dişlerimizi fırçalayarak kendi diş fırçalarının renk yada tasarımının kendileri seçmeleri konusunda özgür bırakarak diş bakımını eğlenceli ve  özendirici hale getirebiliriz. Elbette kazandıracağımız bu temel alışkanlığın rutin diş hekimi kontrollerinden ayrı olması da düşünülemez.

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Dünya Sağlık Örgütü ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını önermektedir bu da genellikle 6 ay – 1 yaş arasına tekabül eder. İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, hekimlerin bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere göstermesidir yani öncelikle doğru eğitimin eğitimini almamız gerekiyor!

Bununla beraber diş sağlığı, nasıl diş fırçası ve macunu seçilmesi gerektiği, fırçalama teknikleri, koruyucu uygulamalar ve beslenme konularında da yeterli ve gerekli bilgiye işin uzmanları tarafından ulaşmamız son derece önemlidir. Halk arasında biberon çürüğü olarak da bilinen ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebilen erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden ve sonrası olabilecek olası ağız sağlığı problemlerinden de çocuklarımızın korunabilmesi için küçük yaşta ağız ve diş muayenesinin yapılması büyük önem taşır.

İlk diş muayenesinin asıl amacı aslında hem koruyucu ve hem eğitici olmasıdır, ilk diş hekimi ziyaretinin çocuk için iyi ve olumlu başlaması gerekir, ağrı acı ya da tramvayla başlayan bir diş doktorunun ilk randevusu çocukta ömür boyu sürecek psikolojik bozukluklara neden olabilir, bu sebeple ilk randevuya herhangi bir sorun olmaksızın yani tedavi gerektirmeden gidilmesi çocuğun ileri de bu rutini kazanması açısından son derece önemlidir, İlk muayene de canı yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrılan çocuk  bir sonraki ve hatta tedavi gerektirebilen randevulara sonrasında da çok daha rahat şekilde geliyorlar.