DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ TEDAVİSİ
Diş eti çekilmesi günümüzde çok sık karşılaşılan diş hastalıklarının başında geliyor. Peki diş eti nedir? Diş etlerimiz neden çekiliyor? Bunun önüne geçmek mümkün müdür? Bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımız ile cevap bulabilirsiniz.
Diş Eti Nedir?
Dişlerin etrafını saran pembe renkli et dokusuna diş eti denir. Diş etinin de kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır. 1. Bölge diş ve diş etinin buluştuğu 1-2 mm kalınlığa sahip olan serbest diş eti olarak adlandırılan kısımdır. 2. Bölge ise daha kapsamlı ve kalın olan yapışık diş eti olarak bilinir. Sağlıklı bir bireyin diş etleri genel olarak açık pembe renkte ve dişlerin alt tabakasını komple sarmış durumda olur. Herhangi bir kayma ve kanama söz konusu olmaz.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Diş etlerimiz bazı olumsuz durumlarda deformasyona uğrayarak gerilemeye yani çekilmeye başlar. Diş eti çekilmesinin en temel belirtisi diş eti kanamasıdır. Sorunun fark edildiği anda tedavisi için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekir. Aksi takdirde kanamanın artması ve diş etinin çekilmeye devam etmesi artacaktır ve bu durum beraberinde başka sorunları da getirecektir. Bir diğer önemli belirti ise diş hassasiyetidir. Diş hassasiyeti olarak adlandırılan durum soğuk veya sıcak bir şeyler yiyip içerken diş etlerinde meydana gelen sızlamadır. Hassasiyetin ileri seviyelerinde, hasta nefes alış verişlerinde bile diş etinde sızlama olduğu yönünde şikayetlerde bulunur. Bu belirtilerin ardından hızla çekilmeye devam eden diş eti, bir süre sonra çene kemiğinde de erimeler ve çekilmelere yol açar. Hala tedaviye başlanmamış ise bu durum sonunda diş kaybı kaçınılmaz bir sondur..
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri
Diş eti çekilmesinin esas nedeni bakteri plağıdır. Bakteri plağı; diş ile birleşik olan yapışkan ve şeffaf tabakadır. Yapılan araştırmalar ile diş plağında yaklaşık olarak 100 ile 500 milyon bakteri olduğu gözlemlenmiştir. Bu bakterilerin düzgün temizlenmemesi durumunda ağız içine diş etlerine yayılması sonucu diş eti çekilmesi başlar. Bir diğer önemli nedeni ise genetik faktörlerdir. Ailenizde diş eti çekilmesi varsa bu durumu sizinde yaşama ihtimalinizin %50 oranlarına kadar çıktığı kaydedilmiştir. Eksik ve yanlış yapılan ağız bakımlarında hastalığın yayılma hızı tam olarak 7 kat daha artar.
Tüm bunların dışında herkesin bildiği gibi sigara dişlerimize ve sağlığımıza ciddi zararlar verir. Sigara için bir bireyin diş etlerinde yumuşamalar çok sık görülen bir durumdur. Hamilelikte de diş etlerinde zayıflamalar ve hassasiyet görülür. Ayrıca kullandığınız ilaçlar, özellikle belirtmek gerekirse; kalp ve şeker ilaçları, doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, gibi ilaçlar diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız mutlaka düzenli olarak ağız ve diş muayenenizi yaptırmanız gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Tedavide ilk aşama sorunun tespit edilmesidir. Sorun eğer çok sert ve aşırı diş fırçalamadan kaynaklanıyorsa fırçalama sayısı azaltılarak daha yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Hastada diş taşı gibi sorunlar mevcutsa, diş taşı temizliği ile sorun giderilir. Tüm bunların dışında diş eti çekilmesi çok ileri noktalara ulaşmış olan hastalara diş eti grefti uygulanır. Bu işlem genelde lokal anestezi ile yapılır. Bağlı bir diş etinin hareketlendirilmesi ile serbest diş eti greftiyle veyahut damaktan alınan küçük bir doku ile diş eti tedavi edilir.
