Diş Hastalıkları ve Tedavileri

Diş ve ağız sağlığı; diş çürümesi, diş eti hastalıklarını önlemek ve ağzın genel sağlığını korumaktır. Sağlıklı ağızda, enfeksiyon, yara ve diş ve diş etleri ile ilgili sorunlarla karşılaşılmaz. Kötü diş sağlığı alışkanlıkları, zararlı bakterilerin diş etlerinize ve dişlerinize saldırmasına, diş eti hastalıkları ve diş çürümesine yol açar.

Dişeti hastalıkları

Diş aralarında ve diş – dişeti birleşiminde yumuşak bakteri tabakası birikimi oluşmaktadır. Bu tabaka diş fırçası ve diş ipi kullanılarak yeterli şekilde temizlenemediği zaman zararlı bakteriler için verimli bir ortam oluşur ve zararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bakterilerin ürettikleri zararlı maddeler diş etlerinde iltihaba ve dişlerin etrafını çevreleyen kemiğin erimesine neden olur. Ayrıca yumuşak bakteri tabakası zaman içinde sertleşerek diş taşına dönüşür. Pürüzlü yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha çok tabaka birikir ve dişeti hastalıklarının daha hızlı ilerlemesine etki eder. Dişeti hastalıklarının ana nedeninin yumuşak bakteri tabakası olmasıyla beraber, sigara kullanımı, diyabet gibi hastalıklar ve kalıtsal faktörler de diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına etki eder. Dişeti Hastalıkları genellikle ağrıya sebep olmadığı için hasta tarafından  fark edilmesi zordur. Diş hekiminizi düzenli ziyaret ederek pek çok Dişeti hastalığını önlemeye veya en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Diş Çürüğü

Dişler, yeteri kadar fırçalanmadığında diş yüzeyinde yumuşak bakteri tabakası meydana gelir. Bu bakteriler ağızda kalan besin sindirerek asit oluştururlar. Bu asitler dişteki sert dokularını eritir ve çürük oluşturur. Çürükler, tedavi edilmezse büyüyerek diş kayıplarına yol açabilir.

Diş Çürüğünden Korunmak İçin yapılması gerekenler;

·        Yılda iki kez, diş hekimine muayene olun.

·        Diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına önem verin. Dişleri, dairesel hareketlerle fırçalayın.

·        Asitli gıda ve içecekleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. Ağzınızı sadece suyla çalkalayarak aradan 1-2 saat geçtikten sonra dişlerinizi fırçalayın.

·        Genel olarak orta sertlikte bir diş fırçası tercih edin.

·        Florür içeren, aşındırıcı maddeleri az olan bir diş macunu kullanın.

Diş Hastalıkları Tedavisi