Ağız ve diş sağlığı insan sağlığı bakımından çok önemlidir .Bu konuda henüz erken yaşlarda adımlar atılması,ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Süt dişleri geçici olduğu için genelde anneler ve babalar tarafından önemsenmemektedir. Oysa süt dişlerinin ihmal edilmesi, ileriki yaşlardaki diş problemlerinin en büyük nedenidir. Diş hekimleri, diş kontrollerinin altı ay, bir yaş arasındaki dönemde başlamasını tavsiye ederler.
Diş hekiminin erken ziyaret edilmesi, yalnız bebek için değil; aynı zamanda aileler içinde dişlerin nasıl korunacağı ve nasıl bakılacağının öğrenilmesi bakımından çok önemlidir. Halk arasında da biberon çürüğü olarak adlandırılan ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilen erken dönem çocukluk çağı çürüklüklerinden korunabilmeleri için erken yaşlarda ağzı diş kontrollerinin yapılması önemlidir.
Erken dönemde, ağız ve diş kontrolleri,çocuk,ebeveyninin kucağında otururken ya da yatarken gerçekleştirilebilir.Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazik bir şekilde,hiçbir el aleti kullanmadan yapılmalıdır.Bu sayede bebeğin ilk muayenesi ağrısız ve acısız gerçekleşmiş olur.
İlk yaş kontrollerinin amacı bebeğin diş sağlığı, koruyucu uygulamalar ve beslenme konularında bilgiler vermektir. Çocuğuna ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgiler verilirken, çocuğun oyalanması için ikinci bir akrabanın da olması yararlıdır.
Eğer tedavi gerekirse çocukların tedavi öncesinde hazırlanması da önemlidir. Çocuklar tedavi veya kontrollerden sonra mutlaka ödüllendirilmelidir. Böyle bu kontrollerin çocuğa çok olağan bir uygulama olduğu kanısı verilebilir.
Çocuklara söylenecek, acımayacak veya diş doktoruna gidilmemesi sebebinin de dişlerin çürüyeceği gibi sözler onların korkmalarına neden olur. Çocukların diş hekimi ile direk ilişkiye girmesine izin verilmelidir. Çocuklar doktora güvendikçe, kendilerini daha da rahat hissedeceklerdir.
İlk kontrol sırasında ayna ve ışık yardımıyla çocuğun tüm dişlerine bakılarak var olan sorunlar ve tedavi yöntemleri belirlenerek, aileye bilgi verilir .Özellikle dişlerin sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken,beslenme teknikleri konusunda da bilgi verilir.Bu işlemler sırasında çocukların muayene aletler ile oynaması ve tek teke bilgilendirilmeleri çok önemlidir.İlk muayenede canı yanmaya ,hatta oyun oynayan çocuklar,diğer kontrollere rahatlıkla giderler.
Tedavi veya kontrol sırasında, çocukların doktorla yalnız kalmaları ve aile bireylerinin bekleme salonunda beklemeleri gerekebilir; bu nedenle çocuğa kesinlikle beraber olunacağı konusunda söz verilmemelidir. Eğer yanında kalmaları gerekiyorsa, çocuklara müdahale etmemeleri ve acıyor mu ? gibi sorular kesinlikle sorulmamalıdır çünkü çocuklar etki altında kalabilirler. Genellikle daha fazla mikropla karşı karşıya kalan ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan çocuklar; diş sağlığı açısından dezavantajlı konumdadır. Çocuk diş sağlığı çalışmaları ile birlikte, bebeklerin ve çocukların ağız sağlığı korunmaya çalışılır. Ayrıca; çocuk diş tedavileri için gerekli psikolojik tedbirlerin de alınması, son derece önemlidir.