Ağız Diş ve çene cerrahisi nedir soruları, son dönemlerde en çok karşılaştığımız sorulardandır. Hem kişisel kaynaklara, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen tüm diş ve çene hastalıkları; diş ve çene cerrahisi alanına girmektedir.
Diş Gıcırdatma Ne Tür Problemlere Neden Olur ?
Diş ve çene hastalıkları ile ilgili en önemli problem kaynaklarından bir tanesi de; diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi alışkanlıklardır. Bu tarz durumlarda belli bir süre sonra; dişlerin aşınması, kırılması, diş etlerinde çekilme ve hassasiyette artış gibi pek çok problem de beraberinde gelir.
Dişleri Sıkma Ve Gıcırdatma Konusunda Tedavi Bulunuyor Mu ?
Sizler için hazırlayacağımız yumuşak veya sert gece plakları sayesinde; diş sıkma veya diş gıcırdatma probleminin atlatılması sağlanabilir. Bunun için dişlerden belirli bir ölçü alınması gerekiyor. Dişleri sıkma alışkanlığının en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak bilinen, günlük hayattaki stresin de belirli ölçülerde düşürülmesi önemlidir.
Çene Hastalıkları Nedir ?
Hem alt çeneyi, hem de üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki dokularda meydana gelen hastalıklar; çene hastalıkları olarak ifade edilir. Genellikle bu tür rahatsızlıklar; kemiksel ve yumuşak dokularda yoğun miktarda görülebilir. Çeşitli stres, yanlış tedaviler ve alışkanlıklar bu tarz hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çene eklemi hastalıkları, ilerleyen dönemlerde hızlı bir şekilde artarak devam edebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Çene Eklemi Hastalıkları Hangi Nedenlerden Ortaya Çıkar ?
Esas olarak bu rahatsızlıkların ortaya çıkış nedenini, 3 temel faktöre ayırabiliriz. Diş hekimlerinin yapmamış olduğu tüm tedaviler, burada en önemli faktör olarak karşımıza çıkar. 2. neden ise kişisel alışkanlıklardır. Elini çeneye dayama, uzun süre sakız çiğneme, yüzüstü yatma gibi çeşitli nedenlerden dolayı bu tarz çene rahatsızlıkları görülebilir. Stres de 3. faktör olarak karşımıza çıkar.
Çene Rahatsızlıklarında Tedaviden Sonra Nelere Dikkat Etmek Önemlidir ?
Çene ile ilgili probleminiz tam olarak tespit edildikten sonra; yaklaşık olarak 3 aylık bir tedavi süreci başlar. Hastalığın şiddetli olmasına göre; bu sürede bir miktar artış da görülebilir. Tedaviden sonra sizlere önerilecek olan eklem splintini, düzenli bir şekilde kullanmanız gerekiyor.
Hangi Aralıklarla Kontrole Gelinmeli ?
Tedavi yapıldıktan sonra çene tedavisi kontrolü için; ilk hafta, 3. hafta ve 3. ayda kontrole gelmeniz önerilir.