Diş etlerinde ya da kemik altlarında kalan dişlere; gömülü diş denmektedir.
Hangi Dişler Gömülü Kalmaktadır ?
Genellikle köpek dişleri, küçük azı dişleri ve 20 yaş dişleri gömülü olarak kalırlar. Bu tarz dişler; ortodontik tellerle yerlerine getirilmeye çalışılır. Ancak bunun işe yaramaması halinde; çene cerrahisi ile gömülü diş tedavisi gerçekleştirilir.
Gömülü Dişleri Çekmeye Ne Zaman Karar Verilir ?
Çenede oluşan yer darlığı nedeniyle bazı durumlarda, 20 yaş dişlerinin çıkmadğı görülebilir. Diş etlerinin altında yarı gömülü kalarak, ağız ortamıyla ilişki halinde de kalabilirler. Ancak bu durum genellikle enfeksiyona neden olabilir. Gömülü dişler nedeniyle ortaya çıkan tüm enfeksiyon problemleri; ilerleyen dönemlerde lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrı gibi çeşitli problemleri de beraberinde getirir.
Tam Gömülü Dişler Problem Yaratır Mı ?
Tam olarak diş etlerine gömülü halde bulunan 20 yaş dişleri, önündeki dişleri sıkıştırabilir ve böylece bazı çarpık etkilere neden olabilir. Her ne kadar küçük bir problem olarak görülse bile, bunun ilerleyen dönemlerde çene kistlerine bile yol açabileceği söylenebilir.
Gömülü Diş Tedavisinden Sonra Ağrı Meydana Gelir Mi ?
Ağız ve çene cerrahları tarafından yapılan müdahaleler sonucunda; fazla bir ağrı olduğu söylenemez. Ancak ortaya çıkacak olan hafif ağrılar, bunun için verilecek ağrı kesiciler ile giderilebilir. Tüm müdahaleler; hızlı ve yeterli miktarda yapılacağı için ters etki yaratmaz.
Gömülü Diş Tedavisinden Sonra Yüzde Şişkinlik Oluşur Mu ?
Elbette ki bu müdahaleden sonra yüzde şişkinlik olduğu söylenebilir. Ancak bu şişkinliğin derecesi tamamen yanaktaki ödem dişin durumuyla çok yakından ilgilidir. Yanak bölgenize 24 saat boyunca soğuk tampon yaparsanız, bu şişliğin hafif miktarda kaldığını görebilirsiniz.
20 Yaş Dişleri Çekildikten Sonra Hangi Sıklıkla Kontroller Yaptırılmalıdır ?
Herhangi bir iltihap kapma sorunu ile karşılaşmamak ve daha sağlıklı dişlere sahip olmak için, düzenli kontrollerinizi yaptırmanız gerekiyor. Dilerseniz haftalık olarak yaptırabileceğiniz bu kontroller, iki haftada bir de yapılabilir. Muayene sırasında ağırlıklı olarak sizlerin 20 yaş dişlerinde herhangi bir iltihaplanma olup olmadığına bakılacak. Gerekli durumlarda ek tedbirler de uygulanabilir.